0
Juflin Cards - 100% ръчно изработени поздравителни картички за 8-ми Март. Покани, аксесоари и декорация за всеки празник и специален повод.

8-ми Март

Международен ден на жената
Международният ден на жената се празнува всяка година на 8 март. В България денят се празнува и като Ден на майката.

Според някои българи Благовещение (25 март) е християнският празник на майката и жената.
На този ден мъжете изразяват своето внимание към жените, които обичат - майки, съпруги, приятелки и колеги, като подаряват цветя и поздравителни картички. В училище децата често подаряват цветя на учителите си в знак на уважение и благодарност.

Избери картичка.
КУПИ ОНЛАЙН СЕГА

Дари любов с романтично послание.
Избери бижу.
КУПИ ОНЛАЙН СЕГА

Подари усмивка с оригинално пожелание.

История за 8-ми Март

8-ми Март е ден за международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените. Започнал само като политическо събитие за социалистите, празникът постепенно става част от културата на много страни. В някои от тях денят губи политическата си окраска и става просто повод за мъжете да изразят своята симпатия и внимание към жените около тях.

Историята на празника започва на 8 март 1857 г. в Ню Йорк, когато е организиран един от първите протестни митинги на жените, работещи в текстилните фабрики. Те настоявали за равни права с мъжете, намаляване на работното време и подобряване условията на труд. Жените от шивашки и текстилни предприятия излизат на протест против лошите условия на труд и ниските заплати.
През 1909 г. Американската социалистическа партия провъзгласила 28 февруари за Национален ден на жената. До 1913 г. американките са го отбелязвали на последната неделя от месец февруари.


Идеята за създаване на международен ден на жената се появява след бурната индустриализация и икономическа експанзия в началото на XX век, която поражда протести за подобряване условията на труд. През 1910 г. на Втората международна конференция на работещите жени в Копенхаген е взето решение за учредяване на "Ден на жената", който да се отбелязва всяка година.
В резултат на това решение Международният ден на жената се чества за първи път през 1911 г. в Австрия, Германия, Швейцария и Дания, когато повече от един милион мъже и жени участват в шествия.
От 1914 г. отбелязването на празника в различните страни е на датата 8 март. Той се свързва в началото на века с борбата за политическо, икономическо и социално равноправие.
През 1977 г. Общото събрание на ООН решава 8 март да стане Международен ден за правата на жените и за мир.


Клиентите ни също търсят...