0
Juflin Cards - 100% ръчно изработени поздравителни картички за Гергьовден. Покани, аксесоари и декорация за всеки празник и специален повод.

Св. Георги Победоносец (Гергьовден)

Ден на храбростта и Българската армия

България чества деня на Свети Георги Победоносец или по-известен като Гергьовден на 6-ти май. Обявен е за официален празник в Република България, както и за Ден на храбростта и Българската армия.

Именници

Гергьовден е един от най-празнуваните именни дни в България.
Той се отбелязва от около 180 хиляди души, които празнуват имен ден на 6-ти май.

На този ден празнуват всички носещи имената Георги, Гергана, Генчо, Генко, Гинка, Ганка, Гана, Ганчо, Георгия, Гергина, Гергин, Герго, Гюро, Гюрга и други.

Вдигнете празнична наздравица за именниците.
Поздравете Ваши близки и приятели с празника с поздравителни картички за имен ден или оригинални тематични картички за Гергьовден. Придружете картичката с подходящо пожелание за здраве и благоденствие от Каталога за пожеланията.


КУПИ ОНЛАЙН СЕГА

История

Денят на храбростта започва да се чества в Българската армия още с нейното създаване. Празникът се чества на 6 май, но е официално учреден на 9 януари 1880 г. от княз Александър I Батенберг. По-рано, на 1 януари е учреден и военният орден за храброст – отличие, с което се удостояват извършилите подвизи на бойното поле.
На този ден Българската православна църква чества деня на Свети Георги Победоносец – мъченик за християнската вяра, загинал през 303 г. при управлението на римския император Диоклециан.

Традиции

Българският обичай е, на Гергьовден да се коли агне. Традицията повелява, преди да се заколи агнето, то се закичва с венец от цветя, захранва се със свежа зеленина, трици и сол и се запойва с вода. На някои места го прекадяват с тамян или свещеникът му чете молитва.
Обикновено агнето се пече цяло, като след изпичането се носи в църква, за да се освети. Празничната трапеза се прави извън селището някъде на зеленина – обикновено при оброчище, параклис или манастир.
На празничната трапеза, както и през целия ден на празника цари веселие и се играят гергьовски хора.
Клиентите ни също търсят...